Logga in Skapa konto

Logga in

   
     
 

Vinden mot Kinden

"En dag när solen sken och vinden blåste lätt i trädtopparna..!"

Skrivande och löpning går hand i hand idag för mig. Jag minns min ungdoms tid uppe i mitt rosa flickrum med pennan i handen som glödde och gav liv på pappret och i de många dagböcker jag fyllde med ord. Vinden mot kinden är bloggen om mitt löparliv med skitiga skor, måluppfyllelse, träning fyllt av underbara turer längs vattendag, isar och i lummiga skogar. Där någonstans hämtar jag min energi.

Vinden mot kinden är mer än en blogg. Den är en öppen dagbok innehållande det som livet rymmer hos en som är biten.. Den bjuder på matnyttiga recept och inspiration med glädje, men också på tårar och besvikelse, när löpningen är terapin mitt i allt i hop. Den bygger på självinsikt, disciplin, tidig morgonlöpning med nya personbästan, men den bygger också på saknad och återblickar i ett liv som inte länge finns kvar. Välkommen!

Kul att just du tittar in.


Jag springer helst längre distanser på 2,195 mil eller mer, för när jag gör det så hittar jag flytet och blir ett med mina egna andetag. Det som finns här är mitt sätt att ge tillbaka allting som löpningen gett mig. Den har gett mig allt och den kommer alltid vara med mig.

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in

Nytt år, nya utmaningar men vi har endast ett liv!

Johanna Nilsson är långdistanslöpare och brinner för att motivera andra människor till att hitta glädjen i den träningsform som förändrat hennes liv genom Vinden mot kinden.

Läs mer om Johanna här

www.vindenmotkinden.com

Kontakta Johanna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Nytt år, nya utmaningar men vi har endast ett liv!

Varje år är det samma sak. En cirkel sluts och man summerar och reflekterar och ser över allting som har varit.  Ett nytt år väntar och vi har saker klara för hur vi vill leva. 

Nyårslöften som ges över en skål klockan 24.00 på natten varar sällan längre än ett rus.  Facebook överöses av vackra bilder men hur vore det om vi skulle börja leva för oss själva istället för genom Facebook? 

För Er som har följt mina krönikor tidigare så vet ni att jag har en stor passion för att springa både som avkoppling i livet men också socialt och detta är något jag vill förmedla genom Vinden mot kinden .  Jag brukar säga till människor som inte känner mig och frågar varför jag springer överhuvudtaget?

-Ja men du vet, löpningen har förändrat mitt liv!

Jag minns så väl den dagen när jag blev löpare på riktigt och sedan dess har det aldrig varit några tvivel. Även om det givetvis finns toppar och dalar även hos mig och perioder när det känns tungt att springa och skönt att veta att löpbandet finns så jag återigen kan dra på mig kortbyxor och sporttop och fokusera på lätthet. Dessa perioder gäller det att hitta nya vägar och testa nya saker och inte tappa motivation för det är övergående och det kommer en vändpunkt. 

 

Nyligen utkom en studie gjord av Psykiatriker och överläkare Anders Hanzén som visar att det som är allra bäst för att stärka vår hjärna är just konditionsträning och att springa tre gånger i veckan. På vilket sätt kommer vi märka av detta? Jo vi blir mer stresståliga, gladare och piggare! Träning är den bästa medicinen om du vill vässa minnet och genom träning bromsas åldrandet. Man har till och med kunnat se att barn med ADHD får bättre koncentration genom att röra sig och då är det konditionsträning som fungerar allra bäst.

Enligt Hanzén handlar inte skolgymnastik om att bli bra på en viss idrott vilket jag som idrottslärare ofta märker av hos ungdomar och barn. Istället handlar det om att behärska mycket. Skolgymnastik kan  bidra till att bli skickligare på matte och svenska!  Det som är enastående här är att forskning visar att så lite som tolv minuters fysisk aktivitet gör barn skickligare på läsförståelsetester och fyra minuters aktivitet (jo, du läste rätt!) förbättrar barns koncentrationsförmåga!

Ett stillasittande samhälle

Vi har överlag ett  stillasittande liv och är  avlastade från allt kroppsligt arbete och ansträngning. För mig är detta skrämmande och alarmerande. Det handlar ju inte bara om att genom motion prestera resultat utan om att ha en livsstil som gör att vi mår bra och slipper krämpor och sjukdomar.  Det handlar om att stärka vårt yttre och vårt skal, liksom vårt inre och det innehåll vi har. Det handlar om att göra vår hjärna stark så att vi lättare kan stå emot yttre påfrestningar och lära oss att hantera stress. 

Som förälder har vi ju alla möjligheter att påverka våra barn till att vilja vara utomhus och röra sig. Det är vår skyldighet att visa på och introducera våra barn för vad som erbjuds i form av olika aktiviter utan att för den skull tvinga på dem något. Att motionera är inte farligt.

Friskvård istället för träning

Många gånger känns det som om ordet träning är tabubelagt och att människor väljer att rynka på näsan bara de hör ordet. Jag har därför istället börjat använda ordet friskvård eftersom att det är ett ord som rymmer mer för många. Säger jag träning förknippar människor det med något jobbigt och tungt och det blir därför avskräckande.  


Jag brukar tänka på hur bra jag själv mår när jag sover bra, har en fin dag på jobbet som bjuder på skratt med kollegorna och sedan en fin träninsrunda för att få se det vackra som naturen rymmer följt av en god och näringsrik middag som blir avslutningen på dagen. Slarvar jag med detta så känner jag direkt hur min kropp blir tröttare, segare och jag presterar inte som jag brukar! Eftersom detta för mig är en livsstil så märker jag det direkt och kan tyda min kropps signaler, medan många människor går i detta dag ut och dag in och känner sig konstant trötta utan att förstå varför. För mig är det en självklarhet eftersom min kropp är mitt verktyg men vår hjärna är också vårt verktyg så om man inte vill träna för att vara fysiskt stark så borde vi träna för att bli just hjärnstark!

Varför är det då så svårt att komma igång med det som vi alla vet kommer tillföra så mycket gott till våra liv? Varför är det så svårt att hitta en timme om dagen till träning och varför dessa undanflykter? 

Vi blir vad vi äter

Vad har du ätit idag? 

Jag åt två biffar kalla direkt från kylen för jag orkade inte laga mat då jag är ensam denna vecka?

-Vad har du tränat idag? 

-Jag hinner inte träna eftersom jag jobbar hela dagen och sedan ska jag se på Farmen på TV.

Det sista kanske du aldrig säger , men jag vet det ändå eftersom att jag känner dig så väl och tycker så mycket om dig . Du är inte ensam utan det finns många fler som tänker så.

Hitta motivationen och bestäm dig.

Tänk inte träning för att du ska se snygg ut utan tänk träning för livet .
Börja med en två-veckors period där du bestämmer dig för att du ska motionera 30 minuter varannan dag – promenera, löpträna, styrketräna eller något annat som du tycker är roligt. Känner du dig osäker på vad du ska äta och hur, ta hjälp av personlig tränare . Gör det själv, med en kompis eller med ditt barn. Jag kan garantera att efter två veckor kommer du att känna dig mycket piggare, gladare och orka mer! 

I långa loppet kommer du att märka att ditt liv förändras till det bättre!

 

God fortsättning!

 

Postad av den i Krönikor
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 415
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut
Betygsätt blogginlägg:
0
Jag heter Johanna och är en sann löpartokig kvinna i mina bästa år. Jag jobbar som lärarvikarie och löparcoach samt leder egna grupper med löpning. Jag fastnade för löpning som träningsform då jag 2007 började springa sporadiskt för att få mina dagar att gå ihop som ensamstående heltidsstuderande, på annan ort dessutom med en hund. I takt med detta så blev även mitt intresse för hälsa, kost och helhet större. Året 2013 hade jag mina största Löparframgångar då jag slutade 16e på Lidingöloppet och 12a på svenska mästerskapen i halvmarathon. Året 2014 satsar jag mot att springa ett marathon på ner mot tre timmar. Jag letar ständigt efter en fin känsla då jag tränar och om det sedan går bra är det bara en bonus. Häng med mig på min resa.
I dag är jag aktiv i klubben Morjärvs SK men jag är bosatt i Luleå och ursprungligen från Överkalix så jag har spritt ut mig själv över hela vackra Norrbotten. Jag ses ofta springandes med min hund i alla väder.
ADIOS

Kommentarer

 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst söndag, 21 October 2018

Arkiv Krönikor

January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
Luleå Gratistidning Gå med i vårat nyhetsbrev