Logga in Skapa konto

Logga in

   
     
 

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in

Vad är ditt behov?

Hälsa är enligt WHO “ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom. Men vad betyder egentligen denna fina text i praktiken? Enligt mig kan tolkas olika av varje person som läser den.

Hur uppnår man egentligen fullkomligt välbefinnande? Jag som jobbar med hälsa får ofta höra att det jag gör verkar luddigt och att det ibland är svårt att sätta fingret på vad jag egentligen gör. Jag försöker hjälpa människor till högsta möjliga välbefinnande. Ja, men hur och vad gör man? Jo, man utgår från den enskilde individen. Vi är alla unika, med olika bagage, men ändå så är basbehoven desamma.

 

Det finns olika hälsoteorier och modeller som hjälper oss att förstå, hälsopsykologi är ett gemensamt samlingsnamn för dessa teorier.

Ett exempel är Maslows behovstrappa, som kategoriserar våra behov i fem olika nivåer. Behov och hälsa hänger ihop enligt mig. Kan man inte uppfylla sina behov är det också svårt att uppnå största möjliga hälsa. Sedan kanske du och jag har olika behov, och det är därför vi tycker att olika saker är viktiga för oss här i livet.

 

Fysiologiska behov hunger, törst och sömn. Uppfylls inte dessa behov så dör vi. Kroppens system och vi som organism bryts ner. Vårt stressystem går på högvarv men även på sparlåga och det enda vi kan fokusera på är att ge kroppen det den näring och återhämtning den vill ha.

 

Trygghetsbehovet. Att vi känner oss tillfreds och trygga med vart vi jobbar och bor. Att vi har möjlighet att betala våra räkningar eller att vi lever i ett sunt förhållande. Det är några exempel på vad som får oss att känna oss trygga.

 

Gemenskap, närhet och tillhörighet. Vi är sociala varelser och vill vara inkluderade i olika sammanhang. Behovet av fysisk kontakt har alla från början i livet. Det finns studier som visar att apungar hellre tyr sig till en kärleksfull och omhändertagande mamma som saknar mat, än att gå till en hård och kall robot som kan ge dem mat. De svälter men fysisk närhet är ett stort behov, både för djur och människor.

Tillhörigheten kan även kopplas till det andliga välbefinnandet. Det är något vi pratar väldigt lite om, men det finns en anledning till varför det finns människor som utövar religion. Om man ser det ur ett hälsoperspektiv kan det kanske vara lättare att förstå varför vissa väljer att tro för att få en tillhörighet och vara del i något som känns större än en själv.  

Uppskattning, självförtroende, självkänsla. Du är inte din prestation. Misslyckas man med något så gör man det. Det handlar om respekt för andra men även till dig själv. Var din egen bästa vän och fundera över vad och varför man ska pressa sig själv mer än andra.


Självförverkligande, vad är din mission i livet? Vilka talanger har du och vad är viktigt för dig? Sist men inte minst, ta en stund och reflektera över hur du lever upp till WHOs definition av HÄLSA?

Postad av den i Krönikor
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 410
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut
Betygsätt blogginlägg:
0

Kommentarer

 • Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar

Lämna kommentar

Gäst söndag, 21 October 2018

Arkiv Krönikor

January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
Luleå Gratistidning Gå med i vårat nyhetsbrev