Logga in Skapa konto

Logga in

   
     
 

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Kategorier
  Kategorier Visar en lista på kategorier från denna blogg.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar från denna blogg.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favorit bloggare på sidan.
 • Gruppbloggare
  Gruppbloggare Hitta din favorit grupp-bloggare här.
 • Logga in
Senaste inlägg

 

Nu har vi lämnat vabruari och de flesta förkylningarna bakom oss, hoppas vi på.

Varför blir vi föräldrar så stressade av att vara hemma från jobbet då barnen är sjuka? Jag försöker se det som en möjlighet att njuta av lite av extra tid med mina barn.

 

Jag blev belönad med son som faktiskt säger ifrån på sitt egna sätt då det blir för mycket. Jag ser och hör på hela hans kroppsspråk att nu är det dags för dig mamma att spendera lite mer tid med mig. Lite sorgligt att livet faktiskt ser ut som det gör ibland men jag ser det som en gåva att man lär sig så mycket om sig själv genom sina barn.

Självklart gör man val i att skaffa barn men livet ser annorlunda ut nu för mig än det gjorde för 5 år sedan då jag blev gravid.

 

Ibland kan jag faktiskt störa mig på allt som cirkulerar på de sociala medierna som handlar om barn, barnuppfostran eller om att skaffa barn eller ej. Det som stör mig är när personer tar sig rätten att uttrycka att just deras sätt är bättre än andras. Att man drar allt till sin yttersta spets. Såklart finns det människor som skaffar barn men inte umgås tillräckligt med dem, och det finns föräldrar som inte klipper navelsträngen osv. Men jag hoppas att alla människor gör så gott de kan efter sina förutsättningar.

 

Hjälp varandra att vara sitt bästa jag istället för att klanka ner på varandra för guds skull. Eller för en dialog så vips så kanske du lär dig att se saker ur ett annat perspektiv. Ge varandra omsorg, kärlek och försök att stötta dem som har det svårt. Vissa föräldrar kanske behöver få barnvakt en kväll för att kunna rå om varandra, medan andra kanske behöver ideér på bra aktiviteter för att spendera mer kvalitetstid med barnen. Gå inte ut och bli poliser nu, utan försök vara lyhörda och fundera över varför andra tänker annorlunda än vad du anser är den rätta filosofin.


Alla får göra sina egna val och det som passar en själv bäst, så länge man använder det sunda förnuftet. En sak att ha i bakhuvudet är att den psykiska ohälsan ökar bland de yngre generationerna. Bris kom nu i veckan med sin årliga rapport och samtalen till dem ökar för varje år och man har sett denna ökning sedan i början av 80-talet. Därför är det extra viktigt att vi ser och lyssnar till våra barn, att vi ger dem uppmärksamhet, bekräftelse och trygghet genom att vara närvarande.

Träffar: 515
0

Postad av den i Krönikor

Hälsa är enligt WHO “ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom. Men vad betyder egentligen denna fina text i praktiken? Enligt mig kan tolkas olika av varje person som läser den.

Hur uppnår man egentligen fullkomligt välbefinnande? Jag som jobbar med hälsa får ofta höra att det jag gör verkar luddigt och att det ibland är svårt att sätta fingret på vad jag egentligen gör. Jag försöker hjälpa människor till högsta möjliga välbefinnande. Ja, men hur och vad gör man? Jo, man utgår från den enskilde individen. Vi är alla unika, med olika bagage, men ändå så är basbehoven desamma.

 

Det finns olika hälsoteorier och modeller som hjälper oss att förstå, hälsopsykologi är ett gemensamt samlingsnamn för dessa teorier.

Ett exempel är Maslows behovstrappa, som kategoriserar våra behov i fem olika nivåer. Behov och hälsa hänger ihop enligt mig. Kan man inte uppfylla sina behov är det också svårt att uppnå största möjliga hälsa. Sedan kanske du och jag har olika behov, och det är därför vi tycker att olika saker är viktiga för oss här i livet.

 

Fysiologiska behov hunger, törst och sömn. Uppfylls inte dessa behov så dör vi. Kroppens system och vi som organism bryts ner. Vårt stressystem går på högvarv men även på sparlåga och det enda vi kan fokusera på är att ge kroppen det den näring och återhämtning den vill ha.

 

Trygghetsbehovet. Att vi känner oss tillfreds och trygga med vart vi jobbar och bor. Att vi har möjlighet att betala våra räkningar eller att vi lever i ett sunt förhållande. Det är några exempel på vad som får oss att känna oss trygga.

 

Gemenskap, närhet och tillhörighet. Vi är sociala varelser och vill vara inkluderade i olika sammanhang. Behovet av fysisk kontakt har alla från början i livet. Det finns studier som visar att apungar hellre tyr sig till en kärleksfull och omhändertagande mamma som saknar mat, än att gå till en hård och kall robot som kan ge dem mat. De svälter men fysisk närhet är ett stort behov, både för djur och människor.

Tillhörigheten kan även kopplas till det andliga välbefinnandet. Det är något vi pratar väldigt lite om, men det finns en anledning till varför det finns människor som utövar religion. Om man ser det ur ett hälsoperspektiv kan det kanske vara lättare att förstå varför vissa väljer att tro för att få en tillhörighet och vara del i något som känns större än en själv.  

Uppskattning, självförtroende, självkänsla. Du är inte din prestation. Misslyckas man med något så gör man det. Det handlar om respekt för andra men även till dig själv. Var din egen bästa vän och fundera över vad och varför man ska pressa sig själv mer än andra.


Självförverkligande, vad är din mission i livet? Vilka talanger har du och vad är viktigt för dig? Sist men inte minst, ta en stund och reflektera över hur du lever upp till WHOs definition av HÄLSA?

Träffar: 410
0

Johanna Nilsson är långdistanslöpare och brinner för att motivera andra människor till att hitta glädjen i den träningsform som förändrat hennes liv genom Vinden mot kinden.

Läs mer om Johanna här

www.vindenmotkinden.com

Kontakta Johanna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Nytt år, nya utmaningar men vi har endast ett liv!

Varje år är det samma sak. En cirkel sluts och man summerar och reflekterar och ser över allting som har varit.  Ett nytt år väntar och vi har saker klara för hur vi vill leva. 

Nyårslöften som ges över en skål klockan 24.00 på natten varar sällan längre än ett rus.  Facebook överöses av vackra bilder men hur vore det om vi skulle börja leva för oss själva istället för genom Facebook? 

För Er som har följt mina krönikor tidigare så vet ni att jag har en stor passion för att springa både som avkoppling i livet men också socialt och detta är något jag vill förmedla genom Vinden mot kinden .  Jag brukar säga till människor som inte känner mig och frågar varför jag springer överhuvudtaget?

-Ja men du vet, löpningen har förändrat mitt liv!

Jag minns så väl den dagen när jag blev löpare på riktigt och sedan dess har det aldrig varit några tvivel. Även om det givetvis finns toppar och dalar även hos mig och perioder när det känns tungt att springa och skönt att veta att löpbandet finns så jag återigen kan dra på mig kortbyxor och sporttop och fokusera på lätthet. Dessa perioder gäller det att hitta nya vägar och testa nya saker och inte tappa motivation för det är övergående och det kommer en vändpunkt. 

 

Nyligen utkom en studie gjord av Psykiatriker och överläkare Anders Hanzén som visar att det som är allra bäst för att stärka vår hjärna är just konditionsträning och att springa tre gånger i veckan. På vilket sätt kommer vi märka av detta? Jo vi blir mer stresståliga, gladare och piggare! Träning är den bästa medicinen om du vill vässa minnet och genom träning bromsas åldrandet. Man har till och med kunnat se att barn med ADHD får bättre koncentration genom att röra sig och då är det konditionsträning som fungerar allra bäst.

Enligt Hanzén handlar inte skolgymnastik om att bli bra på en viss idrott vilket jag som idrottslärare ofta märker av hos ungdomar och barn. Istället handlar det om att behärska mycket. Skolgymnastik kan  bidra till att bli skickligare på matte och svenska!  Det som är enastående här är att forskning visar att så lite som tolv minuters fysisk aktivitet gör barn skickligare på läsförståelsetester och fyra minuters aktivitet (jo, du läste rätt!) förbättrar barns koncentrationsförmåga!

Ett stillasittande samhälle

Vi har överlag ett  stillasittande liv och är  avlastade från allt kroppsligt arbete och ansträngning. För mig är detta skrämmande och alarmerande. Det handlar ju inte bara om att genom motion prestera resultat utan om att ha en livsstil som gör att vi mår bra och slipper krämpor och sjukdomar.  Det handlar om att stärka vårt yttre och vårt skal, liksom vårt inre och det innehåll vi har. Det handlar om att göra vår hjärna stark så att vi lättare kan stå emot yttre påfrestningar och lära oss att hantera stress. 

Som förälder har vi ju alla möjligheter att påverka våra barn till att vilja vara utomhus och röra sig. Det är vår skyldighet att visa på och introducera våra barn för vad som erbjuds i form av olika aktiviter utan att för den skull tvinga på dem något. Att motionera är inte farligt.

Friskvård istället för träning

Många gånger känns det som om ordet träning är tabubelagt och att människor väljer att rynka på näsan bara de hör ordet. Jag har därför istället börjat använda ordet friskvård eftersom att det är ett ord som rymmer mer för många. Säger jag träning förknippar människor det med något jobbigt och tungt och det blir därför avskräckande.  


Jag brukar tänka på hur bra jag själv mår när jag sover bra, har en fin dag på jobbet som bjuder på skratt med kollegorna och sedan en fin träninsrunda för att få se det vackra som naturen rymmer följt av en god och näringsrik middag som blir avslutningen på dagen. Slarvar jag med detta så känner jag direkt hur min kropp blir tröttare, segare och jag presterar inte som jag brukar! Eftersom detta för mig är en livsstil så märker jag det direkt och kan tyda min kropps signaler, medan många människor går i detta dag ut och dag in och känner sig konstant trötta utan att förstå varför. För mig är det en självklarhet eftersom min kropp är mitt verktyg men vår hjärna är också vårt verktyg så om man inte vill träna för att vara fysiskt stark så borde vi träna för att bli just hjärnstark!

Varför är det då så svårt att komma igång med det som vi alla vet kommer tillföra så mycket gott till våra liv? Varför är det så svårt att hitta en timme om dagen till träning och varför dessa undanflykter? 

Vi blir vad vi äter

Vad har du ätit idag? 

Jag åt två biffar kalla direkt från kylen för jag orkade inte laga mat då jag är ensam denna vecka?

-Vad har du tränat idag? 

-Jag hinner inte träna eftersom jag jobbar hela dagen och sedan ska jag se på Farmen på TV.

Det sista kanske du aldrig säger , men jag vet det ändå eftersom att jag känner dig så väl och tycker så mycket om dig . Du är inte ensam utan det finns många fler som tänker så.

Hitta motivationen och bestäm dig.

Tänk inte träning för att du ska se snygg ut utan tänk träning för livet .
Börja med en två-veckors period där du bestämmer dig för att du ska motionera 30 minuter varannan dag – promenera, löpträna, styrketräna eller något annat som du tycker är roligt. Känner du dig osäker på vad du ska äta och hur, ta hjälp av personlig tränare . Gör det själv, med en kompis eller med ditt barn. Jag kan garantera att efter två veckor kommer du att känna dig mycket piggare, gladare och orka mer! 

I långa loppet kommer du att märka att ditt liv förändras till det bättre!

 

God fortsättning!

 

Träffar: 415
0

Postad av den i Krönikor

Nytt år och nya möjligheter.

Avsluta det gamla och in med det nya, det är klassiskt med nystarter i januari. Jag själv är likadan, vi behöver brytpunkter och förnyelse hela tiden. En del i att vara människa går ut på att känna meningsfullhet. Därför är det också viktigt att med jämna mellanrum stanna upp lite och reflektera över hur livet vi lever upplevs. Motivation är en färskvara, det betyder att vi motiveras av olika saker hela tiden.

 

Det är jättebra att de flesta av oss regelbundet reflekterar, då vi gör det en gång per år inför nyårslöftet. Men jag tror det kan vara bra att göra det lite oftare, till exempel genom att sätta olika delmål. Då riskerar man inte på samma sätt det klassiska där man startar hårt och sedan om olika anledningar inte kan bibehålla. (Blir sjuk, gått ut för hårt eller bara tappar motivationen). Med delmål är det lättare att komma upp på banan igen. En sak jag skulle vilja tipsa om är att man sätter mål från månad till månad. På så sätt kan man stämma av och justera vad som var bra och mindre bra efter vägen. Till exempel om man satt ribban för högt eller för lågt.

Min intension för 2017 är medvetenhet, de val jag gör ska vara genomtänkta och inte bara impulsiva handlingar som det ganska ofta kan bli för mig. 

En sak som är viktig att tänka på är att det tar tid att skaffa sig nya goda vanor. För att ändra ett beteende och bryta det gamla kan man åtminstone räkna med 6-12 månader. Det handlar om att skapa rutin, så att vissa saker blir av utan att vi egentligen tänker så mycket på varför vi ska göra det. Det blir en del av dig. Så att ge allt som är nytt tid är en mycket viktigt.


Sedan behöver inte allt bli perfekt alltid heller. Jag minns när jag skulle börja göra yoga varje morgon. Men mina barn ville inte alltid låta mamma få denna “harmoniska” stund för sig själv, så det blev ibland att jag inte satte mig på mattan. Då sa min underbara yogalärare att det är bättre att få det gjort, men att det inte blir perfekt än att det inte alls blir av. Vilket är så otroligt sant, det är viktigt att ta hand om sig själv i alla skeden och situationer i livet. Kom ihåg att man aldrig ångrar ett träningspass som har blivit av.

Träffar: 457
0

Postad av den i Krönikor

Har ni tänkt på en sak? Så fort vi ska vara lediga så ska vi alltid hinna med en massa saker som vi inte tidigare hunnit med. Som egenföretagare har man ofta pappersarbete som behöver släpat efter. I värsta fall bryter man mot lagen om man inte gör det i tid.Som anställd kan man också känna att man behöver jobba ikapp. Jag säger nu inte att alla som är anställda nu ska sluta att göra sina arbetsuppgifter, men man måste faktiskt vara realistisk mot sig själv och sin arbetsgivare med vad som är lämpligt eller rimligt att hinna med. Att kommunicera är nyckeln i alla typer av relationer, med arbetskamrater, vänner, sambo och så vidare. Det är bara du som vet hur det känns och upplevs att vara du och det är din uppgift att säga ifrån om det blir för mycket.  

 

Vissa av oss har dessutom en tendens till att vilja hjälpa alla andra lite för mycket, så att vi till slut får för mycket själva och riskerar att försätta oss i ohälsa. En person som jag pratade med här om veckan hade en bra liknelse: På flygplanet säger man att man först ska ta på sin egen syrgasmask och sedan hjälpa andra. Som förälder känner jag att jag först skulle vilja hjälpa mina barn, men ibland måste man vända på det och hjälpa sig själv först. Annars kan det vara så att man inte ens kan hjälpa någon annan, jag tror det gäller ganska många saker i livet.

 

Det är en konst att kunna njuta i stunden, det är något man måste lära sig. Hitta det som får dig att varva ner. Är man för stressad så är det svårt att sitta ner och bara vara med sig själv. Även om det är just det man skulle behöva måste man ta det i olika steg.

Meditation behöver inte betyda att man sitter och blundar på en yogamatta. Det kan vara att sitta på en sten och titta på solnedgången, spela ett spel, åka skidor, läsa en bra bok eller något annat som får en att koppla av.

 Jag önskar er en riktigt härlig jul & gott nytt år! Kom ihåg att det är barnens högtid och spendera kvalitetstid med familjen!

Träffar: 416
0

Postad av den i Krönikor

När man blir förälder är det lätt att glömma bort sig själv och vem man är eller var. Saker som tidigare kändes som ett helt projekt, till exempel att ta ut soporna, kan numera kännas som lyxig egentid.

När jag själv blev mamma för första gången så hade jag svårt att acceptera förändringen. Det har nu hunnit bli 4,5 år sedan. Var det så här livet skulle se ut nu? Att jag aldrig skulle få duscha utan att någon höll på att skrika ihjäl sig? Min son hade kolik, vilket var en otrolig ångest de första 6 månaderna av vårt nya liv. Och det värsta av allt var att jag hade valt detta själv! Fokus ligger på att ta hand om någon annan som behöver kärlek och omvårdnad 24/7.

 

Jag hade målat upp en bild med långa barnvagnspromenader som vi skulle ta på hösten (min son föddes på midsommarafton). Det blev inte så många promenader som var så där lugna och harmoniska som jag hade föreställt mig. Han tyckte inte ens om att åka i vagnen. Ofta gick jag runt med en tom barnvagn och pojken sittandes i bärselen. Någon sa till mig att man får det man klarar av. Idag ser jag faktiskt tillbaka på denna tid som en av de största utmaningar jag har haft, vilket har fått mig att växa mer som människa. Tänk att jag fixade den där tiden! Vänd tunga saker du varit med om till någonting positivt och tänk det som en styrka istället för en svaghet hos dig.

 

Från att man blir gravid fram till barnets ettårsdag är det en otrolig stresspåverkan på en kvinnas kropp och hennes välmående. Det är heller inte speciellt lätt att vara pappa under denna period. Dock finns det inte så mycket forskning gällande den saken. För mammans del så är det ofta stor oro över barnet som man bär på, samt att det kan vara en del fysiska besvär med exempelvis foglossning. Jag diskuterade ganska nyligt med en naprapat, och det är tråkigt att många gravida går runt med olika kroppsliga besvär som det faktiskt ofta går att göra något år. Man tror ibland att massörer, naprapater och sjukgymnaster inte vågar ta i en gravid kvinna. Men man kan visst gå till en massör, naprapat eller sjukgymnast som gravid. Alla kanske inte har kunskapen eller ens vill behandla en gravid kvinna, men sök runt tills du hittar rätt person som kan hjälpa dig. Förlossning kan också vara en stor stress för den gravida kvinnan.

 

Mina största råd inför förlossningen är att prata med andra om den, att förbereda dig mentalt och samla så mycket fakta och upplevelser du kan innan din egen förlossning. En ganska rolig liknelse är att det är väldigt sällan man springer ett marathon utan att träna en enda meter eller förbereda sig. Många beskriver förlossningen just som ett marathon, dock åker många ändå in på förlossningen utan att vara speciellt förberedda och det.

 

Det första året sover i regel de flesta barn ganska oroligt på natten, vilket gör att föräldrarna blir ännu mer påverkade av all stress på grund av sömnbristen. Sänk kraven och ta hand om dig själv och familjen den första tiden, och njut framför allt av tiden då du och din partner har möjlighet att vara hemma tillsammans med er nya familjemedlem. Kom dock ihåg dig själv och ta dig en liten stund i veckan att göra din hobby eller att vara med dina vänner en stund. Då kommer du tillbaka till vardagen med mycket mer närvaro och energi, vilket medför att du blir en härligare förälder och partner.

Träffar: 414
0

Postad av den i Krönikor

När egot är uppfyllt då kan man börja ge!

Alla vi människor är olika. Det är både tragiskt och skrattretande att man gång på gång försöker generalisera oss, “bara för att det ska bli lättare att förstå” .

Men allt är så beroende på eller av något. Allt är inte svart eller vitt utan mer en nyansering av olika simrande färger. Man kan inte må fantastiskt jämt för då vore det inte heller bra. Vi behöver ibland motgångar för att faktiskt känna att livet är värt något, men på samma gång behöver vi framgångar för att hitta balansen och må bra.

 

Vem är jag och mitt ego?

Att känna och acceptera alla former av känslor är något jag vill lära mina barn. Det är okej att vara ledsen, frustrerad eller arg. På samma sätt som det är okej att vara glad, tilfreds och sprudlande.

Om man lär sig detta när man är barn så tror jag att man kommer vara bra rustad senare i livet, och känna att man inte behöver vara sin egen prestation. Att man inte hela tiden måste visa sig positiv och framåt, utan att det är okej att vara den man är, och att man inte är mindre värd för det.

För när egot sedan är till freds så kan man gå vidare och göra osjälviska handlingar.

Det gynnar både en själv och samhället vi lever i. Vi vill göra det som är bäst för alla och inte bara en själv. Att alltid vakta sin egen rygg är ganska tragiskt.

 

Jag var och lyssnade på en förelsäning i våras som handlade om chefsutveckling. Föreläsaren, som även var läkare och professor berättade att det är en skör tråd mellan att göra goda och onda handlingar. Men en sak som han sa var att vi männiksor är ämnade för och vill göra gott. Detta eftersom signalsubstanserna i hjärnan påverkas väldigt positivt av att hjälpa andra. Så börjar du ge kanske du inte kan sluta...

Ge inte för mycket för stunden, så att du inte själv blir utmattad på kuppen. Det är också viktigt att vara ego för att om du kraschar, då kan du ändå inte hjälpa någon annan.

Nordansmak i Luleå har pass it forward, vilket betyder att du kan lägga en slant och bjuda någon som inte kan betala för sig på fika/lunch. Fler borde tänka på att hjälpa andra istället för att själva tjäna pengar på det. Man kan göra gott och samtidigt vara anonym =)


Over and out!  

Träffar: 570
0

Postad av den i Krönikor

Kvinnokroppen är ett enda stort tabu!

Jag var och såg på Charlotte Lindmark och Mia Westins föreställning “Under är jag bar” på premiären. Det var mycket starka känslor och djupa tankeställningar de tog upp. Ibland med glimten i ögat men även på ett allvarsamt sätt. Som tjej/kvinna accepterar man lätt att vår roll och vårt kön i samhället förminskas. Vi förväntas ha allt intakt och samlat men inte för pretentiöst och strikt. Det finns som aldrig någon som egentligen kan vara nöjd för då är man för självgod. Inte dricka för mycket för då är man för slampig, eller om man jobbar mycket och låter mannen vara hemma med barnen. Oj, oj inte bra! Men vart är dina barn? De är med sin pappa. Om jag nu inte skulle kunna lämna mina barn själv med sin pappa, då har jag nog valt fel man att skaffa barn med! Så har jag alltid resonerat.

 

Man får också som kvinna acceptera att andra kommenterar ens kropp. För smal eller för tjock, för ful och speciellt då man fött barn så ska det helst inte synas några veckor senare att du har en “gravidmage”

Min granne sa faktiskt något fint och bra till mig efter mina graviditeter. Tänk vad fantastiskt att din kropp kan skapa såna fina och små underverk ❤

Det var en fin sak att säga tycker jag och började sakta med säkert att acceptera min kropp mer efter mina graviditeter.

 

Tänk på vad fantastisk din kropp är som gör att du kan stiga upp ur sängen varje dag och gör att du kan göra det du vill att den ska göra. Var glad och lycklig för det lilla och det stora!

Allt handlar inte om det yttre utan vi måste hitta sätt att stärka oss själva och bli nöjda med oss själva från insidan. Peppa dig själv och lär dig att älska både det som är fantastiskt med just dig, men även vad du ser som dina “brister”. Ofta är det ingen annan som ser dina egna brister.

Det är så klart alltid bra med feedback för att utvecklas. Men det är viktigt att bara ta åt sig av det som faktiskt är sant och inte förstora upp eller tolka det någon annan har sagt. Kvinnor och män har fysiologiska likheter och olikheter. Östrogenet som vi kvinnor i regel har mer av gör oss också mer känsliga. Tyvärr finns det väldigt lite studier på detta område om hur mycket hormonerna påverkar oss kvinnor. Men jag vågar påstå att det är väldigt mycket!

 

Var inte alla till lags, utan var lite mer ego tjejer! Och sluta ta åt er av vad andra säger eller vad ni tror de säger!

 

Kram!

Självgoda Lina

 

Träffar: 480
0

Postad av den i Krönikor

Vi har bara ett liv, så ta vara på de små stunderna, det är det som är livet..

 

Samma år som mitt andra barn föddes började jag att spåna på att starta eget. Jag är en sådan människa som mår bäst av att ha många bollar i luften, men det är dock lätt hänt att det går överstyr. Det blir lätt för mycket om man säger så. I mitt tidigare liv, alltså livet innan barnen så levde jag ganska ofta inför framtiden. Jag intalade mig att det blir bättre om några månader, bara jag får undan det här nu.

Med barnen så blir det lättare att stå med båda fötterna på jorden. Man blir som tvungen att leva mer i nuet eller rättare sagt man vill leva mer i nuet.

 

Jag träffade en härlig kvinna för några år sedan och hon fick mig att börja se och tänka ur ett annat perspektiv. Att se sig själv ur en helikoptervy, där man ser sig själv uppifrån och försöker förstå varför man agerar som man gör i olika situationer.

Vi diskuterade självbild och självförverkligande. Många kan nog hålla med om att det är vi själva som både begränsar oss men även pressar oss själva hårdast?

Det är vid de tillfällen i livet där jag har kastat mig själv ut i det okända som jag har utvecklats som mest.

 

Det är väldigt häftigt men samtidigt skrämande att titta på sig själv och man börjar fundera över varför man reagerar som man gör i olika situationer. Det är när man blir medveten, man kan göra något åt det. Vi pratade bland annat om att eftersom livet förändras så är det även bra att tänka igenom och uppdatera vår självbild. Ur ett realistiskt perspektiv så kanske man inte kan ställa så hårda krav på sig själv under småbarnsåren. Risken är att man aldrig blir nöjd och i stället besviken på sig själv. Livet går väl inte ut på att städa ihjäl sig eller att aldrig sätta sig själv främst?

 

Som hälsovägledare ser jag att det är nyttigt att regelbundet fundera över sin hälsa.

Lever jag det liv som jag vill leva, eller går jag och väntar på att det ska bli bättre? Det är DU som har svaret, det handlar om att lyssna inåt på dig själv.

 

Tre tips för bättre hälsa:

 • Gör minst en sak för dig själv varje dag. Det kanske bara handlar om 5 minuter, men gör tid i din kalender för något som just du mår bra av.

 • Ät näringsrik och bra mat, gärna ekologisk eller närodlad. Kosten har stor betydelse för vårt välbefinnande och hälsa. Tankar du med fel grejer så funkar motorn inte riktigt som den ska.

 • Var ute i friska luften och motionera. Det finns mycket forskning som visar på fördelar för dig och din hälsa om du tränar regelbundet. Det blir dubbelt så bra om du gör det ute i naturen eftersom det är stressreducerande att vara i skog och natur.    

Träffar: 507
0

För vissa tar det flera veckor att bara komma ned i varv och hitta det magiska lunket och semesterkänslan. Sedan rätt vad det är så är semestern. Andra ligger däckade av utmattning eller förkylning hela första veckan. Det senare var ett typiskt beteende för mig så fort jag fick vara ledig. Jag förstod aldrig riktigt vad det var som gjorde att jag alltid blev sjuk just när jag skulle vara ledig. Men under min studietid till hälsovägledare så trillade många pusselbitar på plats. Det visade sig att mitt hormonsystem gått på högvarv både av de obekväma arbetstiderna (jag började kl 04.00 på morgonen) samt att jag alltid pressade mig till att prestera till max. Stresshormonet kortisol pumpas ut i kroppen och gör den redo för prestation, alla har ett påslag för att ens ta sig upp ur sängen. När man har höga nivåer av stresshormon i kroppen så minskar risken för att bli sjuk. När du sedan varvar ner och slappnar av så bryter det ut. Om man stiger upp kl 03.00 varje morgon så är det att jobba mot kroppens naturliga rytm. Våra kroppar är gjorda för att vara vakna ungefär mellan kl 06.00-22.00. Har vi dessutom obekväma arbetstider så är det ännu viktigare med  en bra dygnsvila.

Nu försöker jag vara duktig och varva ner innan jag ska vara ledig. Jag gör priolistor försöker acceptera att man faktiskt får lov att skjuta på saker ibland, vad är det värsta som kan hända? Vad kan vara viktigare än ens egen hälsa och livskvalitét?

 

På samma sätt som man kan göra en plan för kost och motion så är det även bra att kartlägga vilka stressorer man har. Vad stressar mig på jobbet och i min vardag? Är det något som kostar mig mer energi än vad det är värt?

Det är vanligare att kvinnor drabbas av utbrändhet och utmattningssyndrom än män. Det beror på att kvinnor föds med ett känsligare stressystem. Sedan finns det också forskning som tyder på att män klarar sig med mindre sömn varje natt en kvinnor. Jag som småbarnsförälder försöker att argumentera för detta med min man.

Sömn och återhämtning är a och o

 • Vardagsvila
 • Helgvila
 • Semester
 • Ta en stunds återhämting i din vardag varje dag.Träna, meditera, gå en promenad eller gör något annat som stillar ditt sinne.


En sista sak. När du kommer tillbaka till jobbet efter semestern, se till att trappa upp sakta men säkert.
Då får du ut det mesta av din ledighet.

Förstör inte det genom att köra 200% på en gång!

Glad sommar!!

Träffar: 444
0

Postad av den i Krönikor

Snart är det sommar! För många av oss betyder det en välförtjänt ledighet men vad betyder egentligen orden vi använder för att förklara för andra att vi ska få ta det lugnt ett tag? Orden jag tänker på är: lov, ferie och semester, ord som vi väl främst förknippar med sommar. Men var kommer de ifrån och vad betyder de?

De två första, lov och ferie, innebär ledighet från skolan och studier medan semester innebär ledighet från arbete.

Lov kommer helt enkelt av lov i betydelsen ’tillåtelse’. De som har lov har fått tillåtelse att vara ledig och borta från undervisningen. Ordet lov har varit i bruk i denna betydelse sedan 1600-talet. I stället för lov använder vi ibland ferie, det har vi lånat från latinets feriæ. Ordet betyder egentligen ’högtidsdagar’ men finns ända sedan 1600-talet noterat i betydelsen ’ledighet från undervisning’. Det finns alltså minst två ord vi kan använda för att beskriva att vi är lediga från skolan, kanske så att kärt barn har många namn?

Även semester har vi lånat från latinet, där grundbetydelsen är ’sexmånadersperiod’. I svenskan har vi dock ända sedan 1700-talet använt det i betydelsen ’ledighet från arbete’. Från början användes det mer specifikt om officerares rätt att vara lediga under en viss period. Genom åren har det kommit att användas för att beteckna ledighet från arbete även för icke officerare. År 1938 kom så lagen om rätten till betald semester, som då var två veckor.

Studenternas lov till ledigheten

I samband med att studenterna går på sitt sista säkra lov (därefter kan det bli semester, lov eller tyvärr längre ledighet än man skulle önska) sjunger de kanske en liten sång. Vid sidan av den numera klassiska “För vi har tagit studenten” hörs i studenttider ofta ”Studentsången”, med en text som innehåller ord som kan kännas främmande eller ålderdomliga:

Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo.
Hoppet är vår vän,
vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro!
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!

En form som kan kännas otidsenlig är sjungom. Ordet tillhör den grammatiska formen första person plural imperativ. Tillsammans med andra radens låtom betyder det ’låt oss sjunga’. Det kan verka lite konstigt med sjungom, för man säger ju antingen sjunga om något eller besjunga något. Men man får tänka på att det är poesi, och då kan man ju tillåta sig grammatiska avvikelser.

Vad betyder då ’lagrar som gror’? Med lagrar menas lagerkransar. De växande lagerkransarna de symboliserar ära och framgång, alltså den belöning studenten ska nå genom att ta studenten.

Men ledighet på andra språk då?

På danska och norska använder man ordet ferie både om ledighet från undervisning och ledighet från arbete. Ordet lov finns på de språken i betydelsen 'tillåtelse', men det används inte om ledighet från undervisning. Semester är ett lömskt ord på andra språk eftersom det i både de nordiska grannspråken och engelskan och tyskan betyder ’termin, halvt läsår’. Det betyder alltså något som definitivt är raka motsatsen till ledighet.

Träffar: 523
0

Postad av den i Krönikor

En fråga jag ofta får är ”varför har folk så svårt att sätta komma på rätt ställe?”. Ofta följt av ”när jag gick i skolan fick man minsann lära sig att…”. I dag är det därför dags att titta närmare på det lilla luriga kommat. Ett tecken som egentligen finns till för att göra allting klarare, men som ibland får precis motsatt effekt.

Häromdagen uppmärksammade jag en mening som fått plats på den för språkroade aldrig sinande källan Avigsidan. Någon hade uppmärksammat en ny guidebok, eller rättare sätt hur guideboken marknadsfördes. Skribenten hade valt att skriva:

”Guiden riktar sig till internationella turister som letar efter mindre

personliga hotell”.

Jag fick tänka efter en stund för här spelade hjärnan mig ett spratt. Våra hjärnor är ju så finurligt funtade att de ofta vill hjälpa oss att hitta rätt även om det finns fel. Det är det är det som gör att vi har så svårt att korrekturläsa det vi själva skrivit, hjärnan byter ut felen mot det som egentligen borde stå på pappret och fintar därmed skribenten.

Men efter en kort stund fann jag det roliga. För vem letar egentligen efter ett ”mindre personligt hotell”. Vi är få som aktivt letar efter hotell modell ESSO-motorvägshotell komplett med fesljummen frukostsbuffé. Eller det stora betongkomplexet i som för tankarna till de tidigare öststaterna, med tillhörande skitig heltäckningsmatta i korridoren. Är det inte så att vi letar efter ett ”mindre, personligt hotell”?

Det lilla lilla kommat betyder så mycket! Ett ”mindre, personligt hotell” är inget betongkomplex. Orden för snarare tankarna till ett litet pensionat eller designhotellet med den överdådiga frukostbuffén. Att kommat kommer rätt är alltså hela grejen.

 

- Men hur ska man då komma ihåg var man ska sätta kommat? Det är ju så svårt!

Nuförtiden är det inte så svårt att kommatera. Regeln lyder ”sätt kommat där det gör meningen tydligare och enklare att förstå”.

Många minns kommateringsreglerna från sin skoltid med fasa. Förr i världen (som kanske inte var så länge sedan) gällde det att kunna sin grammatik för att kunna kommatera. Då skulle vi ägna oss åt något som kallades för satskommatering, det gällde att hålla reda på huvudsats och bisats. För en del av oss kom detta helt naturligt medan andra fick kämpa för att sätta kommat på ”rätt” plats.

Allt var inte bättre förr, nu är kommateringslivet enklare. Sätt komma när och där det gör meningen tydligare så har du gjort helt rätt!

Träffar: 473
0

Postad av den i Krönikor

Hej på er! Jag heter Lina Svensson Ek och driver företaget LimonWellness tillsammans med två andra brudar, Linnéa och Emma.

LimonWellness står för helheten, vi vill hjälpa varje individ med sina mål, problem och sitt liv för att uppnå största möjliga hälsa. Vårt ledord är Back to basics, vilket betyder att vi inte krånglar till det. Vi arbetar med enkla medel för att underlätta för våra kunder.

Jag har en kandidatexamen i hälsopromotion, vilket på ren svenska betyder att jag kan mycket om förebyggande hälsoarbete. Alltså vad varje individ, grupp och organisation kan göra för att undvika att någon blir sjuk eller drabbas av otrevligheter relaterade till sin hälsa. Just nu jobbar jag mycket med mammor med fokus på träning under och efter graviditet. En stor anledning till att jag gillar att jobba med just mammor är att jag själv är mamma till två små barn, Benjamin snart 4 år och Isabella 2,5. Trots att jag i många år varit gruppträningsinstruktör tyckte jag det var svårt att veta vad och hur man skulle träna både under och efter graviditeten. Därför bestämde jag mig för att utbilda mig till mammamagetränare för att kunna hjälpa andra kvinnor som är gravida eller som har fött sina barn. Jag är född och uppvuxen i Jämtlandsfjällen men har de senaste 11 åren bott i Luleå, så jag börjar känna mig som en Lulebo. Numera känns det som att jag är på väg hem vare sig jag reser till Jämtland eller Norrbotten.

Jag bor med min man i ett hus på porsöberget tillsammans med våra barn och vår korthåriga collie Merry.

I denna krönika kommer jag lyfta hälsa och folkhälsa med sett med en hälsovägledares ögon. Allt från olika motivationsfaktorer och hälsoteorier till mina egna grubblerier.

Kvinnors hälsa är också ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, och jag stödjer även detta med med olika ideella åtaganden och engagemang så som Barnvagnsmarschen och Mamatummy day här i Luleå.

Träffar: 511
1

Postad av den i Krönikor

Mina vänner och jag uppmärksammar ibland annonser och skyltar som inte riktigt säger det avsändaren vill att de ska säga. Ofta beror det på att man inte följer de vanliga skrivreglerna – framför allt missar man att använda det lilla men ack så viktiga bindestrecket. 

Norrlands största husvagn….

I dagens tidning stod att läsa om Norrlands största husvagn. Det är dock oklart hur stor den är och det var nog egentligen inte det budskap som avsändaren ville förmedla. Min första tanke var dock att sagda husvagn måste vara helt gigantisk. Den här typen av språkfel är dock förrädiska, vår hjärna hjälper oss gärna att bortse från dem och det är inte alla som börjar fundera över hur stor husvagnen är.

Varför är det så? Jo hjärnan väljer att läsa hela budskapet, inte dess enstaka delar. Hela texten löd: Norrlands största husvagn och husbilshandlare. Ordet största syftar nog i detta sammanhang på efterledet handlare, det är Norrlands största försäljare av husvagnar och husbilar. Men för oss som ibland sätter på oss korrekturglasögonen blir meningen tvetydig och en smula komisk.

Vad hade då behövts för att det skulle bli rätt och otvetydigt? I just denna mening saknas två saker, ett så kallat foge-s och ett bindestreck. Det borde ha stått ”husvagns- och husbilshandlare” så slipper somliga av oss sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Bindestrecket behövs just här för att markera att detta ord hänger samman med det sista ledet i nästa ord av samma karaktär. För att slippa framstå som tjatiga skriver vi gärna sim- och solglasögon eller mat- och sovklocka. Vi kan inte skriva sim och mat utan bindestreck för då betyder orden något annat.

Skum släckare och kul glass

Det finns ett särskilt ställe där bindestrecket blir extra viktigt. När vi formulerar budskap till skyltar finns inte alltid oändligt med utrymme. Det blir ofta så att längre ord får ta plats på två rader, och då glömmer vi (eller utesluter) ofta det viktiga lilla bindestrecket som gör hela grejen. Det är då vi får skyltar som pratar om:

 • ”skum släckare” - endast för ljusskygga släckningar vilket kan vara en smula opraktiskt om det brinner på dagen
 • ”kul glass” - till skillnad från tråkig glass som kanske är smält
 • ”varm rätt” – inte kall (och även en för-rätt kan vara varm).

Avsaknaden av bindestreck, både för att markera sammansättningar och avstavningar  leder naturligtvis sällan till missförstånd men däremot till ett och annat höjt ögonbryn. Just denna typ av fel är dock ett av de fel som flest språkbrukare hakar upp sig på, så om du inte vill sticka ut bör du ha koll på dina bindestreck. Men det är klart, det är ju kul att äta glass…

Det saknade foge-s:et får bli en egen krönika för utrymmet här är liksom på en skylt något begränsat. Till dess kan ju läsaren fundera över skillnaden på landvägen och landsvägen.

Träffar: 477
0

Postad av den i Krönikor

Med jämna mellanrum blir jag uppmärksammad på ord som uppmärksammaren anser att någon använder på fel sätt. Många gånger handlar det om begrepp som får ett ändrat värde i det sammanhang där de kommer att användas. I dagens krönika är det dags att titta närmare på några av dessa ord.

Det första ordet vi ska titta på är ordet fixar. För någon vecka sedan fick jag tips om en rubrik i en kvällstidning (ofta en källa till roliga felskrivningar). I rubriken stod ”växelfel fixar tågstrul”. När man läste vidare fick man klart för sig att det inträffat ett växelfel som ledde till strul med tågen, en inte ovanlig företeelse. Mer ovanlig var dock användningen av ordet fixar. För de flesta skribenter har ordet fixar en positiv betydelse (i alla fall i detta sammanhang). När man fixar något så lagar man något eller ordnar så att det fungerar.

För att vara säker på att min tolkning inte är fixad tänkte jag mig att ta stöd i Svenska Akademiens ordbok, en källa som betraktas som korrekt av de flesta språktokar som jag. Men det visade sig att ordet fixar inte fanns med ety delen som omfattar just ord som börjar på bokstaven F skrevs innan ordet fixar tog sin plats i svenska språket. Skribenterna har trots allt hållit på sedan 1786 och har så här långt kommit till bokstaven S.

För att hitta någon form av stöd vände jag mig till internet och hittade i stället wiktionary (den fria ordboken). Som alltid bör man vara lite försiktig med källor på internet om man inte är säker på avsändaren men i detta avseende kan vi nog vara trygga. Wiktionary gav mig tre liknande betydelser till ordet fixa: laga, klara av och skaffa. Alla med samma grund, man ”ordnar något”. Jag är dock mycket tveksam till att rubriksättaren menade att växelfelet lagade tågstrulet (även om en kreativ skribent skulle kunna tycka att det är tillfyllest att hävda att växelfelet ordnade tågstrulet).

Det här ledde mig vidare in på andra ord som jag ibland får frågor om. Ett sådant ordpar är orden risk och chans. Kan man egentligen säga ”det är risk för bra väder”? De flesta av oss skulle hävda att man inte kan det, vi tycker att risk är ett ord med negativ laddning och vi tycker inte att det är negativt med ”bra väder”. Och vår språkmage säger oss att negativa uttryck ska användas i negativa sammanhang, och tvärtom. Så vill du inte att folk ska börja undra över vilka preferenser du egentligen har kring väder så bör du nog säga att det är ”risk för dåligt väder” eller ”chans för bra väder”.

Ett annat uttryck som man ofta kan stöta på i de politiska debatter som för tillfället tar stor plats i så väl tidningar som sociala medier är ordet påstår. För många av oss är påstår betydligt mer värdeladdat än ordet säger. Om jag ”säger att bilen är gul ”så lär de flesta acceptera detta utan invändningar men om jag ”påstår att himlen är blå” så kommer flera läsare att fundera över om jag egentligen har rätt. Att skriva sådant som att ”Gustaf Fridolin påstår att han inte förstod” är för många ett starkt ställningstagande.

Nu ska jag inte påstå att vi språkvetare alltid vet bäst men vi brukar ofta ha ganska god koll på vilken laddning ett begrepp har. Vill man inte fyra av hela batteriet bör man nog tänkta dig för en extra gång innan man påstår att det är chans att växelfelet fixar tågstrulet. 

Träffar: 421
0

Postad av den i Krönikor

Jag får ofta frågan om man får skriva på ett visst sätt, eller om man får använda ett visst ord. Frågeställarna är av två slag: de som retar sig på vad andra skriver och de som fått veta att de gör fel. Idag tänkte jag reda ut tre frågetecken.

Får man skriva färst?

Få – färre – färst. För en del känns det som ett naturligt sätt att ange att jag inte bara har färre kokosbollar än du, jag har färst kokosbollar av alla. Men får man verkligen säga så?

Jo det det går alldeles utmärkt. För det första är det vi som använder språket som bestämmer över det, om någon börjar använda ordet färst så finns ordet. Hur spritt det blir beror på hur många vi är som använder det.

För det andra rekommenderas det av Språkrådet. Sist men inte minst så står det med i Svenska Akademiens ordlista, en källa som brukar anses vara rättesnöret till om ett ord finns. Finns det där så finns det! Finns det inte där så kan det finnas ändå, vi kan nämligen inte klara oss enbart på de ord som finns i SAOL då skulle våra konversationer bli lite fattiga.

Så skriv och säg färst – det är nog ändå allt färre som tycker det inte är ett riktigt ord.

Får man skriva dom?

Normalformen i sakligt skriftspråk är de/dem, inte dom. Att normalformen på sociala medier tycks vara dem, det är en helt annan krönika…

Det kan tyckas lite ålderdomligt, eftersom de flesta svenskar i dag säger dom i de flesta sammanhang. vare sig det gäller pronomenet i subjektsform: de åkte skateboard, i objektsform: jag såg dem åka skateboard, eller den bestämda artikeln: de små katterna åkte skateboard i en film på facebook.

Men vi ska tänka på att det finns en rad småord som uttalas på annat sätt än de stavas men som ändå har behållit sin traditionella form i skrift: mig, dig, sig, någon, något, några, sådan, och. Då och då kommer propåer att talspråksformerna ska bli den normala formen, att man alltså skulle skriva dom, mej, dej, sej, nån, nåt, nåra, sån, å. Men än är vi inte där!

Under 1960- och 70-talen började dom och mej/dej/sej dyka upp i framför allt läroböcker, i syfte att jämna vägen för skolbarnen. De fick emellertid aldrig riktigt fotfäste i vanlig sakprosa eftersom de flesta språkbrukare tycks finna dem alltför vardagliga. Så använd gärna dom i talat språk, men om du inte vill sticka dina läsare i ögonen bör du undvika det i skrift.

Får man skriva medans?

Kan man skriva medans eller är det fel? Många språkpoliser ojar sig över den som använder medans och tycker att ”ordet finns inte”. Den som säger att medans inte finns har både rätt och fel. Om någon eller några använder ett ord så existerar det uppenbarligen.

Du behöver inte heller ta någon på allvar som hävdar att språket blir sämre av medans. Det ligger i språks natur att utvecklas. För övrigt finns medans i Svenska Akademiens ordlista som en alternativ form till medan (med en markering att det är en vardaglig form). Att ett ord finns i SAOL brukar ofta användas som en måttstock på att ett ord är korrekt.

Medans är alltså mer vardagligt än medan, det fungerar utmärkt att använda i talspråk och informella sammanhang. Men om du kommunicerar på en mer formell nivå, kanske för ett företag eller en myndighets räkning har du mycket att vinna på att använda en mer formell och skriftspråklig ton.

De finns de som inte tar skribenter som skriver dom och medans på fullt allvar och det vill vi nog undvika när vi skriver mer officiellt. Men de börjar att bli färre och färre, snart är de nog färst.

Träffar: 430
0

Postad av den i Krönikor

Språket förändras och vi med det! Många är de som upplever att samhället idag är mer egofixerat än vad det varit tidigare. Huruvida detta stämmer är ett ämne för en annan krönika men en sak är säker, vi använder orden ”ensam” och ”själv” på ett annat sätt i dagens språkbruk än vi gjort tidigare.

Häromdagen fick jag en språkfråga som fastnade. Jag svarade inte på den direkt, jag var upptagen med annat. Men när jag blev ensam med mina tankar började jag själv fundera över om frågeställaren hade rätt. Vad funderade då frågeställaren över?

Hen hade uppmärksammat en artikel där det förekom uttryck som ”Anna bor själv”, ”allt fler bor själv” och ”jag har valt att bo själv”. Frågeställaren reagerade över användningen av ordet ”själv”, för hen kändes det mer naturligt att använda ”ensam” i dessa sammanhang. Att man kan laga bilen eller maten själv kändes naturligt men att bo själv? Frågan blev om språket ändrats och om hen inte hängt med i själva svängarna.

Vi kan börja med att konstatera att – jo, språket har ändrats och hen har inte riktigt hängt med i svängarna. Många språkbrukare reagerar inte alls när de hör uttrycket ”jag bor själv” medan andra hoppar högt och svarar ”ja, vem skulle annars bo åt dig?”.

För att reda ut varför det inte känns naturligt för en del språkbrukare att tala om att ”bo själv” ska vi dock börja med att reda ut vad orden egentligen betyder. För att göra det vänder vi oss till Svensk ordbok (utgiven av Svenska Akademien). Där kan vi läsa att själv betyder ”ohjälpt” medan ensam betyder ”som är utan sällskap av någon annan”. Orden har alltså olika betydelse. Men det håller på att ske en betydelseglidning som gör att orden närmar sig varandra. Att bo själv blir helt enkelt vanligare och vanligare (både i språket och i det sociala livet).

Så är det fel att säga så? Om man ska följa ordboken till punkt och pricka så är det nog fel. Gissningsvis är det ingen som försöker säga ”jag bor ohjälpt”. Men i exemplet ”Jag bor själv” är det ändå ganska uppenbart vad man menar, så kan vi inte acceptera att det används så?

Nja, det finns andra tillfällen där det inte är lika självklart vad man menar. När vi skriver att Lisa äter själv betyder det inte samma sak som när vi skriver att Lisa äter ensam. Den första meningen betyder att Lisa har lärt sig att äta utan att någon hjälper till. Den andra meningen innebär att ingen håller Lisa sällskap medan hon äter. Då kan det uppstå missförstånd om man använder fel ord. Alltså finns det fortfarande anledning att skilja mellan själv och ensam.

Jag vill inte gå så långt som att säga att det ena eller andra är rätt. Rätt eller fel beror ofta på om budskapet går fram. I vissa lägen blir det ju rätt oavsett vilket av orden vi använder, men i andra blir det helt fel. Så svaret blir som oftast något mitt emellan! Tänk efter före och välj med omsorg mellan ord som har olika betydelse även om de synbart kan betyda samma sak.

Träffar: 483
0

p

Det är en tidig lördagsmorgon någonstans i en del av landet. Solen håller på att förstärkas i arla morgonstund och allt jag hör är ljudet av skidor som kanar och stavar som slår mot marken.   Jag är inne på mitt 6e varv på den 3 km långa slingan på skidspåret i en by norr om Luleå och de tunga backarna fullkomligt suger musten ur en skidamatör om jag.  I takt med hjärtslagen kämpar jag mig upp och jag gör det nonstop utan att stanna. Stoltheten är stor.  För varje skidpass blir jag nöjdare över att jag utmanar mig själv mer och visst kan det vara så att jag har fördel av min bakgrund som elitlöpare.  När jag sätter in skidorna i bilen känner jag hur mina ben är trötta och fått jobba och det är allt jag bryr mig om. Träningseffekten som kommer ta mig mot nya mål. Det är ingen överaskning att skidåkning inte är en sport som ger starkt hjärta och starka muskler . jag tillhör den kategorin som plockar fram skidorna när vårsolen kommer fram och springer det gör jag under vintern. Lite kärringen som strömmen kanske du tänker, sådan är jag!

 

Skidåkning är inte bara bra för hjärtat, nej det strker alla kroppens muskler och är skonsamt då vi slipper stötarna så ur motionssynpunkt är det perfekt att anvnda som komplement till löpningen.

 Dessutom kopplar jag bort tankar om att prestera och tävla när jag åker skidor. Jag är marathonlöpare och vet du vad?  Just i den stunden är jag inte den som ska prestera. Jag är bara en motionär som gör detta för att det är så himla roligt. Inga krav, inga måsten och inga tider och framförallt så gör jag inte  detta  för att någonsin bli så bra att jag inte kan skylla på att jag inte är skidåkare utan att jag är löpare!

 Det är fantastiskt skönt att ha den insikten, för om än det går tungt, om än jag blir omåkt så bekommer det mig inte.  Jag slänger ett öga på min rosa Polarklocka och pulsen visar för tillfället 149. Högre än så kommer jag inte men det är bra för en lågpulsare som jag!   När jag lämnar skidanläggningen så gör jag det efter 32 km och med ett stort leende på mina läppar. Jag har åkt långt idag men för en skidåkare är det inte långt. För mig är det perfekt och jag riktigt känner hur jag får styrka inte bara i benen utan i hela kroppen.

Min gode vän Lars- Erik Persson som är professor på Universitet i Luleå och har åkt Vasaloppet så många gånger att det är fullkomligt makalöst,  har lärt mig en hel del tips och trick på vad jag ska tänka på och det ger mig motivation . Han är 72 år gammal, har åkt 43 Vasalopp och i år åkte han Vasaloppet inte bara en gång utan tre gånger och detta har han gjort 7 år i rad.  Han kallar det att han mirakulöst klarat av sina utmaningar och i mina ögon är det otroligt och imponerande.  Det som också är kul är att han och jag har ett snarlikt personbästa i marathon.

 

Det blir mycket skidor nu och inte fullt lika mycket löpning.  Det är svårt att inte älska att åka skidor även för en löpare. Det är så lätt att tycka om det att jag faktiskt stundom tänker att jag valt fel sport . Å andra sidan har jag inte valt, utan sporten valde mig i ett skede av livet då jag behövde den bäst. Jag valde löpning men det betyder inte att jag valde bort skidåkningen,

Nu är det vår och vitt och vackert och jag kan åka skidor med gott samvete.  Det är ljuvligt att träna utomhus  också och se hur mina kinder får tillbaka den solbränna jag hade för det som känns som en evighet sedan.

Hoppas även ni alla läsare njuter av våren.

 

Kuriosa:

Johanna Nilsson har faktiskt åkt Vasaloppet 1 gång året 2012. Hon åkte på 7 h och 18 minuter och trots att förberedelserna var minimala så var känslan efteråt otrolig.

 

 

 

Träffar: 506
0

 

Motion har många positiva hälsoeffekter och promenader är skonsamma för kropp och knopp.   Studier visar att jogging förlänger livet ytterligt och jag har träffat många äldre människor som än i dag springer och som varit lyckligt förskonade från skador och sjukdomar. .Jag har genom åren som varit kommit i kontakt med många tränande människor, mest för att jag själv brinner för träning och är aktiv själv.  Innan jag började med träning var soffpotatis i några år och dit vill jag inte igen. Jag lever efter filosofin att jag vill hålla på med träning livet ut och den dagen jag blir äldre, om jag nu får leva så länge, hoppas jag kunna springa med samma glädje efter de förutsättningar jag har då. Allt handlar om att göra rätt .

 

Jag tror att åldern bara är en siffra.  När jag ser mig omkring i vårt samhälle, så förstår jag att det är så. Jag betraktade människor från en parkbänk  en solig dag i  närheten av centrala Luleå. Jag såg den överviktiga och trötta , den gamla och pigga, den unga och  utåt sett bräckliga och den mellangamla och magra. Jag såg en joggande  pensionär och en ungdom med rullstol. Jag såg alla sorter . I vårt samhälle finns det inaktiva 30 åringar som är som en 75 åring, likväl som det finns aktiva 70 åringar som är som en ungdom i sina kroppar. Jag tror att fysisk aktivitet är bra för oss, även om inte ens det är någon garanti för ett långt och lyckligt liv. Men ändå. Det finns många saker vi kan göra för att förebygga.

Träning är bra och kombinationen styrka och kondition är bäst enligt studier. Många studier.

Teorin är att styrketräningen sätter fart på produktionen av ämnen som får hjärnans nervceller och blodkärl att växa bättre och detta i kombination med att konditionsträningen aktiverar hormonsystemet blir det bästa också mentalt och inuti .

 

Genom att vara aktiv i unga år bidrar vi till att få ett starkt skelett och en stark bemassa.  Att vara inaktiv gör att vi lättare riskerar att dra på oss benskörhet som betyder att skelettet blir tunnare och därmed ökar risken för benbrott. Redan efter 30 börjar benmassan att brytas ner så allting vi gör dessförinnan har vi användning av i vårt vuxna liv.   På ålderns höst tror man många gånger att det är bättre att ta det lugnt för att inte anstränga hjärtat och göra kraftansträngningar och även för att inte falla och riskera just dessa benbrott. Det bästa sättet att på ålderdomen skaffa sig ett benbrott är således att sitta inne, och att låta en hemhjälp göra alla hemsysslor utan att istället vara igång.

Löpträning blir allt vanligare bland äldre och många duktiga löpare genom tiderna har faktiskt debuterat efter 30. ja även ännu senare.  Det finns dock andra  faktorer som gör att en äldre människa fysiska prestationsförmåga inte når upp till en  yngre människas men å andra sidan är det ju de som är i ens egen ålder man jämför sig med och inte de yngre. Eller hur?

 

Jag fascineras av de äldre människor som lever ett aktivt liv och jag inspireras av dem. likväl som de kan inspireras av mig.  Det är en dröm jag har att kunna leva så på ålderns höst. . De senaste forskningsrönen visar att styrketräning och motion hos äldre förebygger demens och får våra hjärnor att bli klarare. Givetvis gäller det att träna rätt och att träna klokt, att inse sina begränsningar och acceptera att man inte är 25 år längre. Genom att revidera sina mål kan man finns en större glädje och att revidera sina mål gör oftast att man inte riskerar att skada sig eller tappa fokus. Att ställa sig frågan varför man tränar?.

 

Det har gjorts flera studier som visar att människor som ägnar sig åt löpning lever längre och klarar av att hantera de svårigheter och motgångar som ett liv kan inrymma bättre. Det är aldrig för sent att börja. Jag var 27, men det finns många som är betydligt äldre. Oftast börjar man för motionens  skull och upptäcker vilken fantastisk träningsform det är. Att man sedan också kan utvecklas är inget jag planerade även om det finns de som också bara springer för prestationen.

 

I mina löparkurser som startar upp under våren får du lära dig grunden och verktygen för att få en så bra och skonsam löptur som möjligt. På mina löparläger får du lära dig helheten i en underbar miljö. I it just Worth living for.

 

 

 

 

 

Välkommen med din anmälan.

 

 

Träffar: 522
0

Postad av den i Krönikor

Det är fult att svära! Hur många är vi inte som lärt oss detta under vår uppväxt. Ofta uttalat av någon ur den äldre generationen som på alldeles egen hand kunde höras yttra både det ena och det andra kraftuttrycket. Men hur ser egentligen svordomarnas historia ut?

De fula orden har språkliga och sociala funktioner. De avslöjar saker om oss människor och det samhälle vi lever i, om våra relationer och värderingar − förr och nu. Genom åren har de fula orden därför sett olika ut och haft olika ursprung.

På 1600-talet

När din medeltida släkting blev riktigt förbannad drog hen till med kraftuttryck som Vår Herres fem sår!  Kanske inte så chockerande idag, men annat var det på 1500-talet. Under en period från den lutherska reformationen och tvåhundra år framåt ansågs det väldigt fult att svära vid Gud, Istället tog man djävulen till hjälp. Men man kallade honom till exempel raggen eller pocker, vilket från början syftade på (smitt-) koppor eller syfilis. Man använder också omskrivningar som hin onde, hin håle, raggen eller skam för djävulen och blåkulla för helvetet.

På 1700-talet

I början av 1700-talet användes inte ordet Gud i fula sammanhang. För svordomar var det fortfarande fan och djävulen som gällde. De kunde ersättas med hin, raggen, pocker, böveln, perkel, tusan, hundan och katten.

Men runt 1750 hände något. Då kom uttryck som Min Gud, Herregud, Gudskelov och Gud bevare mig. När kyrkans grepp lossnade mot slutet av 1700-talet, avspeglade det sig i språket. Proppen gick ur och ord som Gud! och Herregud! blev populära kraftuttryck. I finare kretsar svor man dock på franska: Mon dieu!

På 1800-talet

Svordomarna förändrades kanske inte så mycket under 1800-talet, däremot ändrades vilka som ”fick” svära. Redan i mitten av 1700-talet började även könsskillnaderna segla upp. Fram på 1800-talet använde kvinnor inte längre diaboliska fraser, de sa inte ens fy katten. I slutet av 1800-talet skedde en allmän, kraftig åtstramning av svärandet. Svärande generellt var faktiskt som mest stigmatiserat under det sena 1800-talet.

På 1900-talet

På 1900-talet lossnar det igen. Mäns svordomar handlar mest om fan och djävulen, medan kvinnor säger både Gud och fan. Ordet skit kommer starkt. Och alla svär igen!

Under första halvan av 1900-talet använde man gärna uttryck som förbaskad, sablar och jädrar. Under sent 1900-tal svor vi i klartext med ord som jävlar, helvete och skit.

I nutid

På 2000-talet har en ny typ av svordomar brett ut sig. Idag hämtar vi inspiration från kön, sex och avföring. Förutom användandet av könsord har, framför allt, den yngre generationen bytt ut skit och fan mot engelskans shit och fuck. Orsaken är troligen den allmänna internationaliseringen.

Vill du svära som man gjorde förr?

Ta då en titt på webbsidan http://pressylta.sofia-albertsson.se/

Där finns många gamla hederliga svordomar: en samling mustiga, ålderdomliga, dialektala invektiv. Du kan till exempel fundera över vad en dygdepladdrare, en fleptut eller en öring gjort för ont!

Träffar: 768
0

Arkiv Krönikor

January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
Luleå Gratistidning Gå med i vårat nyhetsbrev